Nieuwsbrief/Newsletter - Nederlands Home | Contact | Nieuwsbrief | Fotoalbum | Sitemap
Home | Organisatie | Doelstelling | Activiteiten | Financiƫn | Donaties | Nieuwsbrief/Newsletter
Nederlands | Archief | English | Archive | Privacy

 


 

 Nieuwsbrief
Jaargang 17 nummer 3, 1 december 2018


Wilt u deze nieuwsbrief automatisch in uw e-mailbox ontvangen? Klik dan hier om u aan te melden voor onze mailinglist.
Zie voor eerder gepubliceerde nieuwsbrieven het archief.

1. Van het bestuur   

We hebben de afgelopen weken weer een bezoek gebracht aan alle projecten op Java en op Bali Tijdens ons bezoek keken we “in de keuken” en “achter het gordijn”. We hebben met plezier geconstateerd dat alles prima loopt, mede en vooral door de zorg van de lokale vrijwilligers, de bestuursleden en de staf van de kindertehuizen.  Natuurlijk kwamen er allerlei verzoeken om support op tafel (onder het motto van: ‘nee heb je en ja kun je krijgen’), maar we hebben ze niet allemaal kunnen honoreren. Niet omdat we het geld niet hebben of bij elkaar zouden kunnen brengen, maar meer omdat we kritisch blijven op waar wij jullie geld aan besteden.    

Onze hartelijke dank aan alle sponsors die met een donatie reageerden op de nieuwsbrief met de titel: Scholarship-special. Velen van hen ondersteunen al vele jaren ons scholarshipprogramma in Yogyakarta en op Bali. Het is hartverwarmend om te zien dat die band na al die jaren nog immer stevig is. Wij voelen ons gesteund in onze overtuiging dat we met die scholarships echt een wezenlijk verschil kunnen maken in de ontwikkeling van (de levens van) de kinderen. Dit wordt onderstreept door de resultaten en effecten van de opleidingen die de kinderen volgen:

  • Nyanyi slaagde in het najaar voor het master Marketing Management; ze kan in december beginnen aan de universiteit als docent/lecturer. Ze wil dat part-time doen want ze wil ook haar functie als boekhouder en staflid op het kindertehuis behouden.
  • Lina studeerde afgelopen maand af aan de universiteit; ze deed diëtiek en kon direct aan de slag in een ziekenhuis als diëtiste.
  • Novia die vorig jaar afstudeerde als onderwijzeres en direct ging werken op de Internationale School (lager onderwijs) in Denpasar, is nu gespot als toekomstig Hoofd van de school.    

Deze jonge professionals zijn een voorbeeld voor alle andere jongere kinderen van de kinderhuizen die we ondersteunen: ze zien dat er toekomst kan zijn en ze kunnen hun dromen omzetten in ambities. Wij moeten ervoor zorgen dat er voldoende geld is om hun scholarships te betalen en we gaan dat doen! Een eerste begin is alweer gemaakt: we bedanken de brugklasleerlingen van het Visser ’t Hooft Lyceum in Leiden voor de zeer ruime gift die we kregen. Het was de opbrengst van de uitwerking van hun commerciële plannen. Ze hielden verkoopacties op straat in Leiden en brachten meer dan 2800 euro bij elkaar. Dank ook aan docent Bas en bestuurslid René.     

2. Couleur locale Indonesië

Talk of the day in Indonesië was de laatste tijd de aanhoudende hitte op Java (de zon staat pal boven het eiland in november), het uitblijven van de moesson en de lage grondwaterstand. Tijdens ons verblijf beleefden we uiteindelijk wel een eerste aanraking met het regenseizoen, maar echt veel hielp het niet.

Yogyakarta is een echte magneet voor lokaal (domestic) toerisme geworden; hotels schieten uit de grond, toerbussen verstoppen de smalle straatjes bij de kraton en de Jalan Malioboro heeft een facelift ondergaan. De fiets-becaks worden zo’n beetje allemaal omgebouwd tot brommer-becaks, mede omdat online brommertransportservices als GRAB en GO-JEK razend populair zijn en een zeer goed alternatief voor taxi of auto. Het is natuurlijk erg fijn dat zich in Yogya nu ook een middenklasse ontwikkelen kan, alleen gaat dat ook samen met een explosieve groei van het aantal privé-auto’s met als gevolg dat er in de spits naast brommerfiles nu ook autofiles zijn. Over fijnstof zullen we het maar niet hebben. 

3. Projectinformatie (lopende projecten) 

I Yogyakarta-Java / Singaraja-Bali Scholarschips

Het schoolseizoen is nu een paar maanden gevorderd. Veel is er op dit moment niet te melden. In Yogyakarta heeft Amaliah de tijdrovende klus om iedereen persoonlijk te ontmoeten goed geklaard. Ze is kritisch en heeft het  talent om op allerlei niveaus en lagen in de maatschappij effectief te communiceren. Ze heeft de autoriteit om alle 101 kinderen en hun ouders de benodigde data tijdig te laten opleveren. Daar is ze natuurlijk zelf erg bij gebaat, maar het is merkbaar hoe haar manier van handelen door iedereen wordt gewaardeerd.
Op Bali worden we vooral erg geholpen door Nyanyi; zij onderhoudt de contacten met de scholen. Ze heeft overzicht en is doortastend. Doordat het kinderhuis in Singaraja het label van “excellent” heeft gekregen, worden ze door de overheid regelmatig benaderd om kinderen te plaatsen die te maken hebben gehad met bijvoorbeeld huiselijk geweld of misbruik. De overheid plaatst de kinderen, maar betaalt niet voor de zorg die wordt geboden. Gelukkig kan het tehuis door onze (financiële) aanwezigheid op de achtergrond snel reageren op de verzoeken. Deze ontwikkeling vraagt wel aandacht voor de specifieke expertise die nodig is.

II Yogyakarta-Java CAC Kinderdagverblijf Rumah Kita

Het kinderdagverblijf, dat we 14 jaar geleden zijn begonnen, draait nog steeds heel goed (hoge ranking), al is de spoeling wel dunner geworden omdat hun succes anderen heeft geprikkeld in dezelfde omgeving twee nieuwe dagverblijven te beginnen. Door het huidige kinderaantal (30) laat de exploitatierekening het niet toe om noodzakelijke reparaties aan het dak te laten uitvoeren. Dat is dan iets voor ons.

III Yogyakarta-Java / Senioren

We gaan in Yogya een nieuwe groep senioren ondersteunen in de wijk Pringgokusuma. Daartoe hebben we afgelopen tijd alle 35 kandidaten, die door de vrijwilligers waren uitgezocht op basis van onze criteria, thuis bezocht. Dit was een indrukwekkende en soms schokkende aangelegenheid. Niet alle kandidaten hebben we toegelaten; bij een aantal waren we van mening waren dat er nog support uit de familiekring kan komen.

Ook was er weer een outing met het grootste, meest valide, deel van de groep senioren. Met vijf volle bussen zijn we naar het Prambanan tempelcomplex  (25 kilometer buiten de stad) geweest. Behalve de bezichtiging van de tempels, was er ook een gezellige ontmoeting met elkaar waarbij iedere groep (7 in totaal) na de gymnastiek en vóór het lunchen een bijdrage leverde in de vorm van een dans of een lied. Het was weer een feestje, behalve voor een dame die een epileptische aanval kreeg en viel waardoor ze in het ziekenhuis belandde. Wat schetst onze verbazing: de verzekering van het Prambanan-complex betaalde alle kosten. Welkom in modern Indonesië.

IV Bali: de kinderhuizen Widhya Asih 3 en 7

Behalve de scholarships (met name betaling van schoolgelden, extra-curriculaire lessen en activiteitengeld) helpen we het kinderhuis ook met een aantal andere zaken: rijst, melk, danslessen, gamelanlessen, medische kosten en de schoolbus. Vooral dat laatste is een flinke uitdaging, want met het ouder worden van de bus worden de reparaties frequenter en duurder. Het wordt tijd voor een nieuwe tweedehands. Ook het huis in Amlapura (Widhya Asih 7) heeft een zeer oude auto staan (25 jaar) waarmee de kinderen naar school gebracht worden (spaart busgeld en men heeft zicht op de kinderen). Men hoopt op een nieuwere auto!

We spraken alvast over het komende studiejaar. Met name over eventuele kandidaten om te mogen gaan studeren. We spraken onder het motto van ‘practise your English’ met een 7-tal kinderen die in het laatste jaar van de Senior Highschool zitten. Twee meiden staken, qua motivatie en focus, met kop en schouders boven de anderen uit. Er was ook één knul die in de eerste klas van de vakopleiding Hotellerie (moderne slavenopleiding) zit. Zijn hart ligt bij de IT, zijn vaardigheden worden door de staf van het huis onderschreven en het antwoord op de vraag waarom hij dan op een toeristenopleiding zat, luidde: “ik won op de Junior Highschool een competitie in Engels en kreeg toen een gratis entree naar de toerismeschool”. De staf van het kinderhuis heeft hier nog wat te leren. We spraken er uitgebreid over: kosten als leidraad voor schoolkeuze kan nooit een issue zijn. Uitzonderingen daargelaten: een meisje wil straks graag Farmacie gaan studeren en dat is na Medicijnen en Rechten de duurste opleiding in Indonesië. De kosten van de studie worden bepaald door hoeveel je na het afstuderen gaat verdienen. Dus, zo is de gedachte, dan kun je gemakkelijk veel geld afbetalen dat je vooraf leent bij de opleiding zelf, die verdelen dat geld dan weer onder de docenten/lecturers en professoren. Logisch toch?      

4. Sponsormogelijkheden

We vragen natuurlijk aan iedereen om na overweging vooral weer te besluiten om kinderen te steunen in hun schoolgang. Dat kan door een vrije gift of door deelname aan het scholarshipprogramma waarbij gekozen kan worden om een kind voor een bepaald schooltype te ondersteunen

  • het scholarship-programma: een scholarship is 70, 120 of 185 euro per jaar per kind* (resp. voor lagere school, junior highschool of senior highschool)
  • een kindertehuis-kind sponsoren voor 12 euro per maand voor levensonderhoud
  • het ondersteunen van een senior (60 plus) voor 10 euro per maand voor medische en huishoudelijke hulp (dat is 30 euro per kwartaal, 120 euro per jaar)
  • een vrije gift, waarbij koppeling aan een doel aan het bestuur wordt overgelaten

5. Giften

Giften zijn welkom op NL74ABNA084.21.36.932 t.n.v. Stichting Gotong Royong te Utrecht. Wij hebben de ANBI-status (geregistreerd onder Belastingdienst 's-Hertogenbosch) wat interessant voor u kan zijn omdat de gift van uw inkomsten- of vennootschapsbelasting afgetrokken kan worden. Dat geldt ook voor periodieke giften en schenkingen per notariële acte. 

6. Contact

Wil je iets laten weten, heb je feedback, of een vraag? Mail ons: info@gotong-royong-utrecht.nl